Anton Hedlund SM-guldmedaljör

Postat

Även herrarnas masstartslopp över 20 km fristil blev en blöt historia, inte lika mycket regn som under damloppet, men blöta vägbanor hela tiden där valet av däck blev en del i avgörandet. Det var tydligt ju längre loppet gick då i stort sett alla i tätklungan körde på samma typ av regndäck.

Men tack vare de blöta vägbanorna fick publiken se hur tekniskt kunniga SM-åkarna var när de tog de värsta kurvorna ändock med hög fart, sladdandes med ena skidan i ingångarna.

Utbrytningsförsök från tätklungan från t ex Marcus Fredriksson, Lycksele IF, fångades effektivt in under loppet och en tätklunga på . Med knappt två varv kvar fick dock fjolårstvåan Gustav Nordström från Borås SK en lucka till övriga. Med ett varv kvar var luckan 2,5s före en jagande klunga med Anton Lindblad, Hudiksvalls IF i spetsen. Vid sista passagen av Norra Promenaden var Gustav infångad och Erik Silfver, IFK Umeå gick istället upp i tätposition som han höll ända in till upploppet. Där fick han dock se sig besegrad av en vilt spurtandes Anton Hedlund, Falun-Borlänge SK. Gustav Nordström tog en bronsplasten och före klubbkamraten och den tvåfaldige regerande mästaren Karl-Johan Westberg som inte kom fram i ett rent spurtspår på upploppet. Alfred Buskqvist, IK Stern blev femma och den sjätte och sista prisplatsen tog Markus Johansson, Ulricehamns IF. De 14 första åkarna rymdes alla inom 14 sekunder!

Video målgång herrarnas masstartslopp

20160708_143955

Det blev en skrällseger då Anton inte tävlat speciellt mycket på rullskidor tidigare och han avslöjade i segerintervjun att han inte hade full koll på varven och att han in på upploppet fick fråga tävlingskamraterna om det var nu det var spurt – när svaret var ja gjorde han processen kort!